Svanøy Røykeri til Grüne Woche 2012

Johan Trygve Solheim

De som reiser til Tyskland er Undredalsbui, Haugen Gardsmat i Flåm, Ciderhuset i Balestrand og Svanøy Røykeri.

 

– De fire representerer norsk kultur og tradisjon på sitt aller beste, sier Landbruks- og matminister, Lars Peder Brekk. – Jeg er oppriktig stolt av det de bringer med seg til Tyskland.

Statsråden skal selv besøke messen på åpningsdagen 20. januar, og han føler seg trygg på at de mange som besøker Grüne Woche, vil ta vel imot produktene fra Fjord Norge.

 

Snart reiseklare: Til Tysland i januar. Fra venstre Leif Inge Undredal, Undredalsbui, Odd Lothe Ohnstad, Haugen Gardsmat, Tuba Artic, Ciderhuset, Åge Eitungjerde, Ciderhuset, Gro Sveen, Svanøy Røykeri og Gard Eitungjerde, Ciderhuset.

 

15 bedrifter

 

Det Fjord Norge som er paraplyen for de fire bedriftene fra Sogn og Fjordane. Fellesbetegnelsen samler totalt 15 produsenter fra Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal – og Sogn og Fjordane. I tillegg er fire kokker engasjert for å presentere de ulike mat- og drikkevarene.

 

Det er Innovasjon Norge som har tatt initiativet til den Vestlandske deltakelsen. Elin Hjortland, leder av Lokalmatprogrammet, sier at en regional satsing er viktig for å få til varig utvikling innen mat og reiseliv. Grüne Woche er et event som setter fart i den regionale samhandlingen, sier hun.

 

Smake og bli kjent

 

I går var deltakerne samlet i Bergen, både for å bli kjent med hverandre og ikke minst få kunnskaper om de ulike produktene som skal presenteres.

 

– Her er ypperlige råvarer å arbeide med, sier Gunnar Nagell Dahl, en av kokkene som skal sørge for at tyskere, og andre som besøker Grüne Woche, får lyst til å komme både til Undredal og Svanøy, for å oppleve miljøet og historien bak de lokale produktene.

 

Turisme er nemlig en svært viktig årsak til at Innovasjon Norge bruker så mye tid, krefter og ikke minst penger på å profilere Vestlandet gjennom mat og drikke.

 

Åse Marie Evjen, som arbeider med det tyske markedet innenfor Fjord Norge, sier at nettopp mat og drikke ligger øverst på turistenes liste over hva de ønsker å oppleve når de kommer til Vestlandet. – Og det er den lokale matopplevelsen de vil ha, sier Evjen.

 

Grüne Woche

 

Berlin 20. – 29. januar

En av verdens største messer for mat, landbruk og hagebruk.

1.500 utstillere fra 60 land.

Publikumsmesse, 400.000 besøkende.

5.000 journalister fra 70 land.

Den norske standen er på 350 kvm.